Students of Goju Ryu

Om vårt emblem


I Japan har trollsländan sedan urminnes tider varit ett djur som representerat skönhet, men också en symbol för inre styrka. Idag är det japanska ordet för trollslända Tonbo, men det gamla namnet var Kashimushi, som betyder segerinsekt. Kachi (eller grundformen katsu) betyder "seger". och Muchi = insekt. Anledningen till namnet var att en trollslända aldrig retirerar i kamp, utan bara flyger framåt. Detta var en kvalitet samurajerna uppskattade så mycket att kashimuchi blev en vanlig prydnad på familjevapen, svärd och textilier. Trollsländan var också en symbol för framgång, lycka, styrka och mod.
För oss är trollsländan den fulländade symbolen för våra värderingar och ett sätt att hedra det japanska ursprunget. Den röda bakgrunden representerar den uppgående solen, symbolen för Japan. Trollsländans bräckliga utseende representerar vårt yttre, som att visa tålamod, ödmjukhet och vänlighet. Under ytan döljer sig den inre styrka som gör det möjligt att leva upp till dessa ideal.
Det finns många gamla sagor om trollsländor i Japan, och ön har ibland kallats Akitsu shima "Trollsländeön". (Akitsu är ett ännu äldre namn för trollslända). En av de gamla legenderna berättar om en kejsare som blev biten av en broms. Han hade själv ingen möjlighet att döda förövaren, men strax efteråt åt en trollslända upp bromsen och återupprättade genom den handlingen kejsarens ära.
En annan historia går tillbaka till den första kejsaren, Jimmu Tenno som tittade ner från toppen av ett berg i Yamoto och tyckte hans land såg ut som två förenade trollsländor. Båda dessa legender finns i Nihonshoki (Japans Krönika, sammanställd 720 e.Kr.), historien om det gamla Japan.
Trollsländor förekommer också i japansk mytologi. "Shoryo Tombo" är de dödas trollslända som har till uppgift att bära familjens förfäders andar under festivalen i Bon.